Investeerders

Hoe haal je rendement uit je vermogen?

De gemiddelde inflatie in 2022 staat momenteel op ruim tien procent. De nog ontbrekende cijfers van december zullen hoogstwaarschijnlijk niet veel veranderen aan deze historisch hoge geldontwaarding. Gelukkig zijn deze cijfers uitzonderlijk in ons land. In de afgelopen twintig jaar schommelde de inflatie meestal rond de één à twee procent, met een gemiddelde van 2,08 procent per jaar. Desalniettemin zorgt de huidige situatie ervoor dat bestaand vermogen in waarde afneemt. Hoe haal je rendement uit je vermogen, zodat het - in een normaal jaar - juist in waarde toeneemt, zonder teveel risico te lopen?

Er zijn verschillende manieren om rendement te behalen op je vermogen. Afhankelijk van je doelen, risicotolerantie en andere factoren kies je wat bij jou past: bijvoorbeeld sparen, beleggen in aandelen, obligaties en crypto, of investeren in vastgoed en ondernemingen. We zetten verschillende opties hieronder uiteen en benoemen daarbij de voor- en nadelen van iedere optie. Wat kun je doen en wat levert het op? En wat zijn de risico’s die je loopt?

Sparen bij de bank

De eerste optie is om vermogen bij de bank neer te zetten als spaargeld op een spaarrekening. Je geld is altijd toegankelijk en velen zien banksparen als een optie waar weinig risico aan kleeft.

Vermogenden lopen echter wel degelijk een groot risico, door het risico dat een bank omvalt. Het verleden (bijvoorbeeld DSB, Landsbanki en recent de Amsterdam Trade Bank en de Silicon Valley Bank) heeft al geleerd dat deze ogenschijnlijke kleine kans wel degelijk een reële dreiging vormt, wanneer het banktegoed van een particulier boven de honderdduizend euro uitkomt. Het depositogarantiestelsel, dat bij faillissement garant staat, stopt bij hogere spaartegoeden. Dat, terwijl eventuele schulden bij een failliete bank wel blijven staan.

Sparen kent bovendien een zeer beperkt rendement. Momenteel is de rente bij grote banken 0,25 procent. Vaak zelfs alleen tot een bedrag van vijftigduizend euro. Weliswaar groeit je vermogen zo ieder jaar een beetje, maar met de gemiddelde inflatie van ruim twee procent wordt datzelfde geld ieder jaar minder waard. Om nog maar te zwijgen over de actuele inflatiecijfers, die dit ‘ontwaardende’ effect nog extremer maken.

Depositosparen

Wie geld voor langere tijd kan missen, kan dit wegzetten op een depositorekening. Je geld is tussentijds niet opneembaar en ieder jaar ontvang je van de bank een vast rentepercentage over het spaargeld. Deze percentages liggen bij het afsluiten altijd hoger dan de standaard spaarrentes, omdat het geld tussentijds niet opgenomen kan worden. Afhankelijk van de periode van vastzetten (bijvoorbeeld één jaar, vijf jaar of tien jaar), variëren rentes momenteel tussen de één en twee procent. Met de gemiddelde inflatie van ruim twee procent in het achterhoofd, wordt je geld dus ook met deposito nog steeds ieder jaar iets minder waard. Ook hier geldt bovendien dat het depositogarantiestelsel enkel bedragen tot een ton garandeert.

Beleggen in aandelen en obligaties

Wie van een risico houdt, kan op de beurs beleggen in aandelen en obligaties. Obligaties vormen gemiddeld een lager risico dan aandelen, maar leveren gemiddeld ook een lager rendement. Aandelen fluctueren meer. Een voordeel is dat dit mooie rendementen kan opleveren, maar het nadeel is dat je ook je geld kunt verliezen. Ten opzichte van sparen weet je hierdoor minder waar je aan toe bent. Rendement is vooraf niet te voorspellen en wordt meestal op basis van behaalde resultaten ingeschat. Maar zoals de bekende zin benoemd: in het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Investeren in onroerend goed

Geld investeren in stenen is een volgende optie. Hier is vaak al wat meer vermogen voor nodig, wat voor beginnende investeerders lastig kan zijn. Het rendement wordt behaald door waardestijging en verhuur van het vastgoed. Rendementen zijn hierdoor relatief zeker, door de gemiddelde historische waardestijging en huurinkomsten onder elkaar te zetten. Risico’s zijn echter leegstand, waardoor je huurinkomsten misloopt, of een plotselinge waardedaling van het vastgoed, zoals het verleden ons heeft geleerd. Bovendien verandert er momenteel veel in de vastgoedmarkt. Waar vanuit de overheid sinds de crisis van 2008 vooral gestimuleerd werd om in vastgoed te investeren, slaat die trend nu om. Overdrachtsbelasting is voor investeerders onlangs verhoogd tot tien procent en het nieuw ingevoerde puntensysteem voor particuliere verhuur zorgt dat huurprijzen voor bepaalde woningen minder rendement opleveren. Ook de voordelige waardering van de inkomsten in box drie staan inmiddels ter discussie. Rendementen op vastgoed worden hierdoor steeds onzekerder naar de toekomst.

Zelf investeren in ondernemingen

Investeerders die mkb’ers in hun ondernemerschap willen steunen, kunnen geld steken in start-ups, scale-ups, of andere ondernemers met een goed business plan. Dit kan in de vorm van crowdfunding, of rechtstreeks, bijvoorbeeld als angel. De voorwaarden voor een investering zijn voor een deel zelf te beïnvloeden door hierover zelf afspraken te maken, maar dit proces kost veel tijd en vraagt de nodige zakelijke en juridische kennis. Investeren kan bij succes mooie rendementen opleveren, maar kent ook hoge risico’s. Niet alle ondernemingen zijn succesvol, dus er bestaat een kans dat de inleg deels, of geheel verloren gaat.

Gezekerd investeren met een vast rendement

Het is ook mogelijk om het investeren over te laten aan professionele partijen zoals alternatieve financierders. Hierdoor hoef je je geen zorgen te maken over contractuele en juridische afspraken met ondernemers die zoeken naar financiering. Je geeft je geld in zo’n geval voor een afgesproken periode, bijvoorbeeld drie jaar, in beheer van een professionele investeringspartij of alternatieve financierder en ontvangt hiervoor een vast, gegarandeerd rendement.

Bij Capilex is dit bijvoorbeeld mogelijk vanaf 100.000 euro. Capilex leent dit geld uit aan ondernemers die het nodig hebben om hun bedrijf te laten groeien. Het risico van de investeringen is daarbij volledig ingedekt door Capilex, omdat voor financieringen altijd een onderpand wordt gevraagd. Denk aan overwaarde op een bedrijfspand of woonhuis van de ondernemer. Door maximaal tachtig procent van de loan to value uit te lenen, is de lening gezekerd. Capilex zorgt daarbovenop voor een spreiding van het risico, door enkel kleine leningen te verstrekken van gemiddeld vijftigduizend euro.

Door je geld op deze manier te laten renderen, profiteer je van meerdere voordelen. Je ontvangt allereerst een vast rendement van zes procent per jaar, dat per kwartaal wordt uitgekeerd. Hierdoor wordt je geld, ook met de gemiddelde inflatie van ruim twee procent, ieder jaar meer waard en behaal je dus daadwerkelijk rendement uit je vermogen. Bekijk voor meer informatie onze investeringspagina.

Wij denken graag met u mee
Bel direct of stuur een e-mail. Wij nemen dezelfde dag nog contact met je op.

Bij Capilex verbinden we vraag en aanbod van geld op een efficiënte en transparante manier.