Investeerders

Deze groeiambities van Nederlandse bedrijven konden we waarmaken

Nederlandse mkb’ers hebben regelmatig moeite om financiering rond te krijgen voor investeringen die hun groeiende bedrijf een stap verder kunnen helpen. Waar het hen aan liquide middelen ontbreekt, is er vaak wel vermogen in de vorm van stenen. Met overwaardes op bedrijfspanden en woningen als onderpand, verstrekt Capilex ondernemers kortlopende leningen, waarbij het risico volledig is afgedekt met een hypotheekrecht. Zo bieden we Nederlandse ondernemers de kans om groeiambities te verwezenlijken, wanneer de bank hen geen uitkomst biedt.

Lex Gielen, oprichter van Capilex, vertelt dat bedrijven die door de leningen van Capilex geholpen worden, vaak relatief klein zijn, waardoor ze geen toegang hebben tot een bancaire lening. ‘Het zijn eenmanszaken of ondernemers met maximaal vijftig man personeel’, vertelt Gielen. ‘Soms zijn ze net gestart, waardoor ze nog geen historie hebben opgebouwd. Wij hanteren een ander waarderingsmodel dan banken. We kijken niet drie jaar terug, maar kijken naar het heden. Wat voor zekerheden heeft iemand? We richten ons daarbij vooral op onderpand. Vaak is er overwaarde beschikbaar op een bedrijfspand of in prive. Met dat voorbehoud kunnen wij gezekerd en met een goed rendement leningen verstrekken en deze ondernemers helpen om hun bedrijf te laten groeien.’

Bedrijfsbus voor startende ondernemer

Onlangs financierde Capilex een startende ondernemer, die voor zijn transportbedrijf een bedrijfsbus nodig had. De branche van goederenvervoer is momenteel booming en het bedrijfsplan van de ondernemer zag er goed uit. Bij de bank kon hij als starter echter geen lening krijgen, waardoor hij aanklopte bij Capilex. Met de overwaarde op zijn privé-woning als onderpand, konden wij deze ondernemer een kortlopende lening van vijftigduizend euro verstrekken, wat hem de gelegenheid gaf om zijn eerste bus te kopen. Hierdoor kon hij zijn bedrijf laten groeien. Inmiddels heeft hij zelf een tweede bus kunnen aanschaffen.

Overwaarde verzilveren

Een lening van een compleet andere orde verstrekte Capilex aan een bouwbedrijf, dat door de coronacrisis een schuld had opgebouwd bij de Belastingdienst. Een betalingsregeling was niet mogelijk, waardoor de ondernemers het risico liep op extra incassokosten, of erger. Aan vermogen ontbrak het de ondernemer echter niet, omdat hij een eigen woning in bezit had, die hij bovendien net had verbouwd. Na taxatie bleek er voldoende ruimte om een klein krediet te verstrekken, die de ondernemer in staat stelde om problemen te voorkomen. Met deze constructie kon hij de aflossing wél spreiden en zijn bedrijf voortzetten.

Nieuwe machines voor staalfabriek

Een laatste voorbeeld komt van een staalbedrijf, dat enkele kostbare machines moest vervangen om de productie voort te kunnen zetten. De huisbank wilde deze aanschaf niet financieren, terwijl er een enorme overwaarde op de eigen loods was. Via Capilex kon deze ondernemer zijn overwaarde verzilveren en de vervanging van zijn machines financieren.

Eerlijke rentes, eerlijke rendementen

Ondernemers die hun groeiambities met leningen van Capilex financieren, betalen hiervoor een eerlijke rente van één procent per maand. Vaak gaan zij een krediet aan voor een jaar, met de mogelijkheid om deze na een jaar te verlengen. Door het onderpand biedt Capilex investeerders die hun geld inzetten om het Nederlandse bedrijfsleven een impuls te geven de garantie op terugbetaling, plus een rendement van zes procent per jaar. Een gezekerd rendement, terwijl ondernemers de kans krijgen hun groeiambities waar te maken.

Wij denken graag met je mee
Bel direct of stuur een e-mail. Wij nemen dezelfde dag nog contact met je op.

Bij Capilex verbinden we vraag en aanbod van geld op een efficiënte en transparante manier.