Alternatieve manier van financiering steeds populairder bij MKB-bedrijven

29 december 2022 - Sinds de kredietcrisis in 2008 is het voor MKB-bedrijven erg lastig om financiering te krijgen bij een bank. Alternatieve manieren van financiering worden de laatste jaren steeds populairder. Dat blijkt uit onderzoek van stichting MKB financiering. Vorig jaar trokken ruim 42.000 Nederlandse bedrijven financiering aan via non-bancaire financiers. In totaal ging het om €3,1 miljard, een groei van 32 procent ten opzichte van het jaar daarvoor.

Motor van de Nederlandse economie

“Het is opmerkelijk en onterecht dat MKB-bedrijven nog steeds worden gezien als risicovol en vaak geen lening krijgen van de bank, zeker omdat het Nederlandse midden- en kleinbedrijf echt de motor is van de Nederlandse economie” aldus, Luc van Laarhoven, partner bij Capilex. Uit cijfers van MKB Nederland blijkt, dat maar liefst 71 procent van de werkgelegenheid en ongeveer de helft van al het geld dat in Nederland wordt verdiend voortkomt uit het MKB.  “De groei van het midden- en kleinbedrijf wordt  ten onrechte geremd door banken en daar wilden wij iets aan doen”, aldus van Laarhoven.

Te strenge toets

Wat banken niet goed doen, is dat ze MKB-bedrijven te streng toetsen voor het verstrekken van werkkapitaal. Deze toetsen zijn bij het grootbedrijf een stuk minder strikt. “Wat je ziet is dat de toetsingscriteria ten tijden van de kredietcrisis nog steeds van toepassing zijn op het MKB. Deze passen daarom niet bij het economische klimaat waarin we nu zitten. Daarnaast zijn er voldoende manieren om de risico’s die horen bij het verstrekken van een lening af te dekken. “Vaak beschikken potentiële geldnemers over vastgoed met overwaarde, dit kan prima fungeren als onderpand voor een tijdelijke werkkapitaallening. Zo helpen wij MKB-bedrijven toch aan het werkkapitaal wat ze nodig hebben”, aldus van Laarhoven.

Groeikans voor investeerders

Omdat het MKB zo’n groot gedeelte van de Nederlandse economie beslaat, biedt investeren in MKB-bedrijven enorme kansen voor investeerders. Het gaat vaak om het overbruggen van korte periodes. Denk bijvoorbeeld aan een kledingwinkel die de nieuwe collectie moet inkopen en hiervoor tijdelijk extra geld nodig heeft. Dit gaat om een relatief kleine lening, die redelijk snel wordt terugverdiend.

Interesse in investeren in het MKB? Bekijk dan onze investeringspagina

Wij denken graag met je mee
Bel direct of stuur een e-mail. Wij nemen dezelfde dag nog contact met je op.

Bij Capilex verbinden we vraag en aanbod van geld op een efficiënte en transparante manier.